[BIOJÄTEPUSSI & POHJALAINEN]

13. syyskuuta 2012


Koska olen ekojohanna. Tutustun usein perinpohjin kierrätysaiheisiin juttuihin. 1.9 alkaen jätteiden lajittelusysteemi muuttui! Meidänkin taloyhtiössä on nyt biojätteelle oma laatikkonsa. Okei, ongelma! Opettelin joitakin aikoja sitten tekemään biojätepussin sanomalehdestä. Hyvä juttu ja idea! Ongelmia tuottaa lehtien koko. Tällaiselle perheelle tavallisesta sanomalehdestä tehdyn kokoinen pussi ei riitä. Hesari olisi hyvä, mutta kun meille ei ole tullut edes paikallista Pohjalais-lehteä. Nyt tulee! Tilasin sen tänään! En siksi, että saisin matskua biojätepusseille vaan, koska tarvitsen sitä tulevaisuudessa pysyäkseni mukana tämän kunnan keskuteluissa ja kansalaisten mielipiteissä. 
Soitin tänään STORMOSSENILLE, paikalliseen jätteenkäsittelylaitokseen ja kyselin vinkkejä. Suosittelivat isompia paperisia biojätepusseja, joita saa muutamista kaupoista. Muoviset hajoavat biojätepussit eivät kelpaa. Ne takertuvat heidän koneissaan ja sotkevat systeemit. Vain siis sanomalehdistä tehdyt ja paperipussit kelpaavat. Ainut on se, että en vielä ole selvittänyt paperipussien hintaa. Todennäköisesti ovat kalliita. Niitä kuluisi meidän kokoisessa perheessa ainakin yksi päivässä. 
Vaikka olenkin positiivinen kierrätyksen ja jätteiden lajittelun suhteen, kavahdan hiukan sitä että se mahdollisesti maksaisi itselle ylimääräistä. Luulen kuitenkin, että meillä kallistutaan tekemään useampia pusseja sanomalehdistä. Voin kuvitella, että valitettavasti tämä pussien itse taittelu tai niiden rahalla ostaminen saa aikaan sen, että osa kansalaisista ei jaksa ryhtyä lajittelemaan biojätteitä. 


13 kommenttia

 1. Me käytetään kaikki soveltuvat paperipussit bioon ja sit taitellaan, jos niitä ei oo. Hampurilaispaikkojen take away -pussit vetää isommankin määrän maatuvaa sisältöä ja pienempien pussien etu taas on se, että ehtii vaihtaa ennen kuin tulee niitä pieniä kärpäsiä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, pitää alkaa ottamaan paperipusseja ;) Mulla on noi pienemmät sellasessa valkosessa pikku ämpärissä tiskipöydällä ja siinä on kansi kevyesti päällä, illalla viedään aina roskiin :) Terkkuja tyllerölle Töölöön <3

   Poista
 2. Hi! Muutin juuri kerrostaloon, ja ihmeekseni sain kuulla, että biojäteastiaan parasta ovat tavalliset muovipussit ( biopussin jämät hankaloittavat biopolttoaineen valmistusta) ja paperipussit.
  Käytän siis muovipussia, kun en viitsi viedä biojätettä sangossa

  Miten saatte paperipussin kestämään esim. hedelmän kuorien kosteuden? Minulla vaikeuksia jo biopussinkin kanssa?
  Uusio-avuton kysyy, myös ohjetta pussien taitteluun?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aika jännä! Tosiaan ihan jätteenkäsittelylaitokselta kieltävät kaikki muoviset pussit. En tiedä sitten onko eri paikkakunnilla erilaisia koneita tai jotain. Sanomalehdistä taiteltu kestää, jos taittelee sen tarpeeksi paksusta eli ottaa monta aukeamaa...ainakin meillä. Tuossa videossa näkyy se taittelu ohje ja myös yhteishyvän sivuilla on oma ohjeensa :) Kiva kun kurkkaat Löytöön ;) Mukavaa viikonloppua! <3

   Poista
  2. Eri laitoksilla on erilaiset käsittelymenetelmät. Yhdellä laitoksella kompostoidaan, toisella mädätetään ja kolmannella voidaan valmistaa biopolttoainetta. Lajitteluohjeet vaihtelee siten laitoksesta ja käsittelymenetelmästä riippuen, kuten muissakin jätejakeissa. Paperisen tai maissitärkkelyksestä valmistetun biopussin pohjalle kannattaa laittaa kosteutta imemään vaikka pieniksi silputtua kananmunakennoa, niin se imaisee suuremmat kosteudet.

   Poista
  3. Kiitos Heidi!! Ihana kun on eri alan asiantuntioita! :) Kiitos vinkistä!!

   Poista
  4. Joo, me kans silputaan kananmunakennoa biopussin pohjalle, niin imee kosteudet hyvin! Ja sit me viedään vielä pussi ulos siinä ämpärissä, jossa se jätevaunussa on. Sen takia ne irrotettavat ämpärit on varmaan keksittykin. :)

   Poista
 3. Tabloid kokoisesta tulee kyllä tosiaan taittelemalla tosi pieni pussi. Sopiva mun yhden hengen talouteen, mutta varmasti ihan onnettoman kokoinen suuremmalle porukalle. Itse en tilaa mitään lehtiä, mutta pussi materiaalia riittää silti. Kaleva lähettää ilmaisen lehden aina silloin tällöin ja koko lehtihän se menee sitten pusseiksi. Ja mainoslehtiä tulee aina. Aikaisemmin olen käyttänyt itse Pirkan paperisia biojätepusseja. Niissä ongelma oli se että ne oli aivan liian suuria minun käyttöön...

  Jätekukon toiminta-alueella tiedän että jakavat asiakkailleen tasaisin väliajoin ison rullan niitä biohajoavia pusseja (toimittavat talonyhtiöihin jaettavaksi). En muista että vanhempieni olisi tarvinnut ostaa pusseja pitkään aikaan. Jos teidän paikallinen firma vaatii paperipusseja niin olisihan se mainio kannustin kun ilmoittaisivat asiakkaille että ilmaisen pussipakkauksen voi noutaa jostain... Kannattaa ehdottaa. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juuri tota oon ajatellut...että mun mielestä heidän pitäsi jakaa välineitä lajitteluun, jos haluavat et ihmiset jaksaa ja viitsii lajitella. Näin on! Ja ne paperipussit olis varmaan ihan hyvä meillä, mutta voin just kuvitella et olis aika kallista. Jos menisi pussi päivässä ja joutuis itse ostaan:/ Terkkuja Tintille! Mukavaa viikonloppua! <3

   Poista
 4. Hassua:) Meillä ollaan kait edelläkävijöistä tässä kierrätysasiassa. Täällä on jo vuosia kierrätetty biojäte, energiajäte, pahvi- ja paperipakkausjäte, kierrätyspaperi ja sitten tietysti sekajäte. Nämä astiat on kaikissa taloyhtiöissä. Lisäksi joissain on vielä lasi ja metallikin esim. aikaisemmin kun asuttiin kerrostalossa. Nyt viedään lasi ja metalli tuohon Siwalle parinsadanmetrin päähän. Jokaisen supermarketin pihassa on kaikki kierrätyslaatikot, joihin omakotiasuja voi dumpata jätteensä ja säästävät jätemaksuissa. Erittäin kätevää ja ekologista! Meillä käytetään noita kaupan biopusseja, Lidlistä saa halvalla ja niihin mahtuu PALJON.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ai onko Lidlissä paperisia biojätepusseja myynnis? Pitää tsekkaa :) No ootte edelläkäviöitä. Voi mä taas oon niin tykänny karkee-jäteastiasta täällä suomessa. Ruotsissa piti ite viedä katskille puu, tekstiili ym joka ei menny kierrätyksiin. Ruotsissa oli just kaupanpihoilla ne pötit kirkkaalle ja värilliselle lasille, metallille ym. En tykänny siitä yhtään...kun tälläsen porukan tölkkejä sun muita keräili kotona....tai meillä oli silloin kolme lasta...mutta silti. Kauppakin oli jonkun matkan takana. Nyt on onneksi taloyhtiössä noi lasi ja metalli ym säiliöt. Onhan nää kuitenkin aika vaiva isolle perheelle, mutta teen sen silti mielelläni...mutta voin just kuvitella et osalta jää tekemättä :/ Terkkuja Saijalle!! <3

   Poista
 5. Se on ihan totta, että mitkään muovipussit, edes ne biohajoavat, eivät ole hyviä jätteenkäsittelylaitokselle. Olin itse ensin vastaan sanomalehdestä taiteltuja pusseja, mutta nyt kun olen niitä viimeisen vuoden "kokeillut", niin ei siitä mielestäni ole isoa vaivaa. Useasti putää tyhjätä, kun ovat niin pieniä, mutta se on vain hyvä, etteivät ala haista.

  -Paula

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä! Ihan hyvin saa taiteltua ja nyt kun alkaa tekeen sen rutiinilla niin menee viel paremmin. Ainut on tietty et meillä tällasella 6 henken perheellä niitä täyttyy päivässä monta. Tosi surkea juttu on, että meidän taloyhtiön jäteastiat ovat meistä tosi kaukana eli pitkä matka viedä:( Meidän täytyy siis pitää noi pussit tossa pöydällä ja viedä illemmalla. Roskikset ovat tosissaan pienen metsän takana...aika surkeet....täytyis ottaa puheeksi jos tähän jättiyhtiöön sais tänne toiselle laidalle omat roskikset. Terkkuja ihanalle Paulalle <3

   Poista

Iloinen jokaisesta kommentista! Kiitos!

Copyright © LÖYTÖ
Design by Fearne