Mainosblogi?? Tuntipalkkana coctailtikut??

13. lokakuuta 2014Minkä takia minä bloggarina kehuisin jotakin, josta en itse tykkäisi? Siksikö, että haluaisin teidän kaikkien väkisin ostavan tuotteen, josta olen kertonu? Miksi minä, minimalisti, ottaisin vastaan hilavitkuttimen, jota en tarvitse? Siksikö, että voisin vain huvikseni mainostaa ja saada jotain ilmaista?

Minua harmittaa käsitys osan blogia lukevien parissa siitä, että bloggarit ovat "luxusliirareita". Bloggarin oletetaan  saavan kaiken ilmaiseksi. Hänelle maksetaan kaikesta ja hän kehuu vain koska haluaa myydä tuotteen. Oletetaan, että jokainen bloggari hakemalla hakee ilmaista tavaraa ja yhteistyökumppaneita. Miksi hakisin? 

Rakastan yksinkertaista elämää ja olen maanläheinen. Teen blogiani edelleenkin täysin fiilispohjalta. Minulla ei ole toimintasuunnitelmaa blogilleni. Blogiani ei ohjaa muut, vain minä. Saatan yhtäkkiä innostua tuotteesta, jonka olen itse ostanut ja kertoa siitä. Nykyään oletetaan liian usein, että kaikki mitä bloggari suosittelee on maksettua mainosta. Ei ole! Minä ostan. Ostan  suurimman osan asioista aivan itse, henkilökohtaisilla kolikoillani. 
Tässä yhteydessä on hyvä tehdä ero myös yritysten tarjoamien promotilaisuuksien ja oikean yhteistyön välillä. Yhteistyö ja se miten se toteutetaan on sovittu jo ennalta bloggarin ja yrityksen välillä. Korvaukset ovat selvillä etukäteen. Promotilaisuudet ovat aivan muuta. Niistä minun ei tarvitsisi edes välttämättä kertoa. Miksi kerron? Hyvänä esimerkkinä toimii "Hair House", josta kerroin viikonloppuna. Miksi kehuin ja käytin "ylisanoja"? Koska kyseisen yrityksen palvelut ovat mielestäni loistavat. Kynnet, jotka sain näyttävät upealta ja "goodiebag" oli laadukas. Tiedän heidän käyttävän hyviä tuotteita, joita olen käyttänyt joskus myös itse. Totta kai kehun! 
Entä, jos olen luonteeltani mutkaton ihminen, joka tykkää monista asioista ja tuotteista? Pitäisikö minun silloin olla kertomatta tai moittia yrityksiä? Tuskin! Hyvästä kerron, huonosta en tai sitten kerron miksi en pitänyt. On epäreilua olettaa, että kaikki blogeissa kerrottu on falskia ja ennalta suunniteltua. 
Olen luonteeltani rehellinen ja suorapuheinen. Oma moraalini ei salli huijauksia. Ei tulisi mieleenkään "kusettaa" kanssaihmisiäni, palkkana pieni "hilavitkutin" tai 20 prosentin ale verkkokauppaan. Hullu tosin olisin, jos pitäisin tuotteesta, enkä ottaisi sitä vastaan. On selvä, että jos rakastan ekoa, teen mielelläni yhteistyötä ekotuotteita tarjoavien yritysten kanssa. Tälläkin hetkellä "as we speak" blogin luonnoksissa odottaa yhteistyöpostaus. Työhuoneessamme katosta riippuu "Suomen Voimistelutuotteen" kotimaiset voimistelurenkaat. Miksi? Koska haluan kertoa kotimaisista laadukkaista vaihtoehdoista, jotka ovat meillä kovassa käytössä. Miksi en kehuisi, jos ne ovat loistavat? Jättäisinkö kertomatta hyvästä, koska pelkään, mitä mieltä postistani ollaan. Tuskin. 
Blogit ovat kuulemma nykyään täynnä mainoksia ja pinnallista asiaa. Miksi? Saattaa kenties johtua siitä, että bloggari ei halua kertoa muusta. Kaikki eivät ole yhtä avoimia henkilökohtaisista asioista. Pidän sisustuspainotteista blogia, joka täyttyy helposti aiheeseen liittyvistä vinkeistä ja suosikkituotteistani. Olen melko avoin ja saatan yhtäkkiä kirjoittaa, hyvin spontaanisti, postauksen  myös muustakin. Elämässäni tapahtuu paljon asioita, jotka eivät aina päädy blogiin asti. 
Ystäväni sai hiljattain juuri näihin aiheisiin liittyvän kommentin. Siksi innostuin avautumaan. Blogimaailma on kasvanut räjähdysmäisesti. Blogeja on armottomasti. Toivon itsekin, että blogit pysyvät aitoina markkinoinnista huolimatta. Uskon sen olevan täysin mahdollista. Toivon, että bloggarit tekisivät keskenään mielenkiintoisia projekteja. Yhdessä ollaan parempia. Uskon vahvasti hyvään yhteishenkeen bloggareiden ja blogien lukijoiden välillä. Kannattaa keskustella ja pitää yhtä. Kateus vie kalatkin vedestä!
Lopuksi esimerkki siitä kuinka kauan käytin vapaa-ajastani "Hair Housen" tarinaan. Otin illan aikana 156 kuvaa järkkärilläni. Yli puolet kuvistani olivat heilahtaneita tai suttuisia huonoista valo-olosuhteista johtuen. Latasin kuvat koneelleni, käsittelin ja pienensin ne oikeaan kokoon. Valitsin parhaimmista postauksen kuvat ja kirjoitin postin. Kirjoittaminen ei lukihäiriöiselle ole läpihuutojuttu. Vie aikaa oikolukea teksti kolmeen kertaan. Tarinaan on muistettava etsiä faktat yrityksestä ja illan järjestäjistä. Väsäsin postausta yhteensä kolme tuntia ja kolmekymmentäviisi minuuttia, tuntipalkkana shampoota ja coctailtikkuja. 

/Miksi teen tämän kaiken? Koska, tykkään kertoa. Rakastan kuvata ja näyttää kivoja asioita muille. Haluan inspiroida ja rohkaista. Kerron mielelläni elämästä, niin kivoista kuin ikävistäkin aiheista. Kirjoitan blogia, koska tykkään itse bloggaamisesta ja teistä lukijoista. Tämä on suurin motivaation lähteeni, ei coctailtikut tuntipalkkana. Jos et usko, niin se on asia johon minä en tämän enempää  voi vaikuttaa. Rakkautta lukijoilleni, sillä te olette aina kohdelleet minua asiallisesti./

//Herättääkö postaukseni teissä ajatuksia? Keskustellaanko kommenttikentässäni? Virnistys.//

Jälkilisäys: Menen töihin eli osallistun keskusteluun henkilökohtaisesti illalla! Nähdään silloin!

32 kommenttia

 1. Huippu postaus, täyttä asiaa! En keksisi mitään lisättävää, täytyy linkata tämä postaus omassakin blogissani.

  VastaaPoista
 2. Hyvä, Johanna! Mä törmäsin tähän silloin blogikirppisellä. Multa kyseltiin tai oikeasti ihan jankattiin, että olenko saanut nämä kaikki myymäni tuotteet lahjoituksina... olin alkuun vähän pökertynyt, sillä minkään sortin yhteistyötä en ole aiemmin tehnyt enkä saanut mitään blogin kautta lahjaksi. Jokaisen langan, kankaan, napin ja neulepuikon olen itse ostanut.

  Työelämässä on tullut myös vastaavia kyynikoita vastaan. Kun kehun Oralin sähköhammasharjaa, mikä MINUN MIELESTÄNI on paras, saatan saada (halveksuvaakin) palautetta siitä, että paljonko minulle on tästä mainostamisesta maksettu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juuri noin se valitettavasti on :/ Oletetaan, että kaikki saadaan ilmaiseksi vaikka me ostetaan suurin osa ite.

   Poista
 3. Juuri näin ja rehellisyys ennen kaikkea - mun blogissa ei piilomainonnalle ole sijaa! Hirveestihän me tähän käytetään aikaa ja vaivaa ja ihan omasta tahdosta, kyllä mulle tuntipalkkakin kelpaisi.. :D

  VastaaPoista
 4. Hyvä kirjoitus! Mä tapaan aina muutenkin hehkuttaa hyviä tuotteita ja hyvää palvelua, vaikka käytän niihin omat rahani. Silti muistan aina erikseen mainita, ettei kyseessä ole maksettu mainos, ettei tällaisia syytöksiä/epäilyksiä pääsisi syntymään.
  On jotenkin kamala ajatus, että (jos) blogiyhteistyöt syövät bloggaajan uskottavuutta ja saavat kyseenalaistamaan hänen mielipiteensä tuotteesta tai palvelusta. Mä en koskaan voisi hehkuttaa jotain vain siitä syystä, että saisin siitä jonkin korvauksen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aivan. Mä päätin joskus, että joka sponsoroidun jutun mainitsen. En tosin aio alkaa joka kerta erikseen mainitsemaan, kun olen ostanut ihan normisti....vaikka kenties ehkä pitäs ;)

   Poista
 5. Aitoa rehellisyyttä olisi myös se, että bloggaaja uskaltaisi kertoa myös mahdollisesti negatiivista tuotteesta, joka ei vastannutkaan odotuksia. Varmasti tulee myös vastaan sellaisia tuotteita, eikö?
  Lukijoiden palvelemista sekin olisi. Esim joku hehkutettu meikkituote, josta ei mainosten lupaamia tuloksia tulekaan. Moni bloggaaja sanoo, ettei sitten vaan julkaise ns. huonoja kokemuksiaan, mutta miksi ei?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aivan!! Mulle vain ei tule sellaisia....tällä hetkellä multa aina kysytään otanko jotain vastaan eli kaikki mitä on tullut on ollut hyvää. Tässä on todettava, että vaikka ei uskoisi, niin mulle on tullut tosi vähän mitään. Pidin blogia sen melkein 4 vuotta ennen kun sain oikeestaan yhtään mitään. Vasta tämä kulunut vuosi on ollut enemmän yhteistyötä ja ne on ollut itse valitsemiani...kuulokkeet, ekomekko, Murakka ja kalkkimaalit. Siinä melkein kaikki eli mulla ei kyllä huonoja kokemuksia ole juurikaan. Jotain julisteita olen saanut myös joista olen tykännyt. Tässä tulee vastaan myös tuo kaikkeen tyytyväinen luonteeni. Olen tyytyväinen melkein kaikkeen. Meikkejäkin kun käytän en juuri eroja huomaa...;) Mutta kuten kirjotin, jos joku juttu olis pettymys kertoisin sen kyllä. Noiden edellä mainittujen juttujen lisäksi en juuri muuta ole saanut eli minun ei ole tarvinnut jättää suosisttelematta mitään. Luulen, että tuo huonot tuotteet tulisi esiin, jos minulle lähetettäs meikkejä, voiteita tai muita....mutta sellasia ei mulle posti koskaan tuo.

   Poista
  2. Niin ja muuten, itseasiassa mielelläni testaisin kosmetiikkaakin mutta luulen että olisin melko huono arvioimaan tuotteiden eroja. Olen tyyppiä kahvi on kahvii ja hamppari hampparii...hienoja eroja en mauissa ja kokemuksissa huomaa :)

   Poista
 6. Hyvä postaus, Johanna! Blogimaailma on tosiaan kasvanut suureksi, ja meitä bloggaajia on monen junaan, kuten ihmisiä muutenkin. Rehellisenä ja aitona ihmisenä (ainakin kuvittelen olevani :p) oletan että muutkin ovat, joten minä en tulisi edes ajatelleeksi että joku kehuisi roskaa, vaikka olisi saanut sen ilmaiseksi... Mutta tämä keskustelu osoittaa hyvin, miten maailma muuttuu, silloin kun aloitin bloggaamisen 2006 ja oli tapaamisia bloggaajien kesken, oli kyse ainoastaan tutustumisesta toisiin bloggareihin, siis kiva nähdä muitakin jotka tykkäävät kirjoittamisesta, olipa aihe sitten mikä oli. Silloinkin tuli hiukan odottamattomia reaktioita "no voi voi, minä olen myös bloggaaja, mutta en pääse tapahtumaan, olenko sitten enään oikeasti "mukana" piirissä"... Eli, näköjään tällaisiä epävarmuuden tunteita esiintyy kaikenlaisissa yhteisöissä. Joku tuntee syystä tai toisesta olevansa ulkopuolinen, vaikka "sisäpuoliset" eivät ole millään lailla tarkoittaneet etteivät kaikki halukkaat saisi olla mukana. Ja ilman muuta on aina myös niin, että toisten kanssa tuntee enemmän yhteyttä kuin toisten - työpaikalla, vapaa-ajallla, suvussa... Jatketaan bloggaamista hyvällä mielellä! <3

  VastaaPoista
 7. Hieno postaus. Olet oikeassa, kateus vie kalatkin vedestä. Ollaan iloisia siitä, että joku kokeilee ja kehuu tai moittii tuotteita ja palveluja puolestamme. Ehkä emme silloin tee niin montaa hutisijoitusta kuin tekisimme ilman blogeja. Enkä usko, että tuotteita kokeiltavaksi lahjoittavat yritykset edes odottaisivat pelkkiä kehuja. Uskon, että hekin, samoin kuin lukijat, arvostavat enemmän rehellisyyttä kuin jees-meinikiä. Ja olet oikeassa tuossa viimeisessä kommentissasi siitä, että on tuotteita, joiden testaus täytyy kohdistaa määrätyille piireille. Palvelua me jokainen osaamme arvioida oman kokemuksemme pohjalta. Mutta kyllä meikkituotteiden tai erityisvaatteiden tai miksei ruokatarvikkeidenkin kohdalla vaaditaan tiettyä erityisosaamista osataakseen arvostella niitä. Itselleni on esim. aivan sama, mitä tököttiä ripsiini harjaan kunhan ne näyttävät "meikatuilta". Tai millaiset lenkkarit tai vaelluskengät jalkaani vedän, kunhan ei tule rakkoja.
  Jatka vain samaan tyyliin kuin tähänkin asti. Käy tilaisuuksissa ja bloggaa sekä saaduista että ostetuista tuotteista, jos siltä tuntuu. Useimmat meistä kertovat kuitenkin itse ostetuista tuotteista ja palveluista HENKILÖKOHTAISEN mielipiteensä. Ja mielipiteitä on yhtä monta kuin kokeilijoita ja kirjoittajia.

  VastaaPoista
 8. Tosi hyvä kirjoitus aiheesta. Ja oman kokemukseni mukaan näistä vanhoista ajatuksista ollaan hieman jo pääsemässä irti. Bloggaajat itse ovat tehneet ison työn, että ovat kertoneet, kuinka paljon aikaa yhden postauksen tekoon menee. Erityisesti niiden yhteistyöpostausten. Vieläkään tuskin kauhean moni kertoo siitä, että on itse joutunut näkemään hurjasti vaivaa saadakseen jonkin yhteistyökuvion. Tai ainakin itselläni on käsitys, että harvemmin kuitenkin se postimies ihan yllättäin kolkuttaa vaan portaaleihin kuuluvatkin joutuvat hakeutumaan kampanjoihin ja/tai etsimään yhteistyökumppaneita. Isoimmat blogit saa sitten niitä suoria tarjouksia.

  En voi olla kommentoimatta anonyymille tuossa, että ehkä samasta syystä kuin kaikki kriittiset ja negatiiviset kommentitkin tulevat aina anonyymeinä kirjoituksina. "Any publicity is good publicity" ei päde. Negatiivinen kirjoittaminen kuitenkin kohdistuu myös bloggaajaan, vaikka se olisikin aiheellista. Ja miksi edes pitäisi levittää huonoa vibaa eteenpäin? Kyllä Facebookissa sitä puolta hoidetaan ihan tarpeeksi. Pidetään (lifestyle ym.) blogit tällaisina hyvän tahdon lähettiläinä. :)

  VastaaPoista
 9. Ihan samaa mieltä olen kanssasi. On kiva kirjoittaa positiivista jostain tuotteesta jonka on ITSE maksanut ja josta on pitänyt. Näin olen tehnyt monessa postauksessani. Jos taas en jostain ole pitänyt, niin en ole ollenkaan ko. juttua maininnut. Jos minun pitäisi blogini mainostuloilla elää, niin olisin jo kuollut!

  VastaaPoista
 10. Piti vielä sanoa, että kun en ole mikään mestari näissä tietokoneasioissa, niin yhden postauksen kuvien lataaminen ja kirjoittaminen saattaa viedä usean tunninkin. Mutta niin kivaa tämä on,että sitä haluaa tehdä vaikkei siitä mitään rahallista hyötyä olekaan.

  VastaaPoista
 11. Jeee Jeee, juuri näin!! Mutta on se kurja että aina on pakko puolustaa itseään. Hoh hoh että naiset jaksaa olla kateellisia :(

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ja, vaikka mä en oikeestaan koskaan ole kokenut et mun tarvis puollustaa itseäni...mutta tykkään herätellä ja välillä muistuttaa periaatteistani ;) Kram på dig <3 <3

   Poista
 12. JES! HYVÄ! Tällaiset herättelyä välillä tarvitaakin! Loistava postaus! :)

  VastaaPoista
 13. Todella hyvä kirjoitus - nyt ollaan asian ytimessä - meistä bloggareista suurin osa tekee tätä rakkaudesta bloggaamiseen <3
  ja kuten Nadia tuossa aikaisemmin totesi todella osuvasti, miksi meidän naisten aina pitää olla kateellisia toisillemme.
  Siitähän saisi kanssa aivan loistavan postauksen.

  Kiitos Johanna ajatuksia herättävästä postauksesta!

  VastaaPoista
 14. Hieno kirjoitus - kyllä meistä bloggaajista - ja varsinkin ns. harrastajabloggaajista teemme tätä hommaa ihan sen tähden, että tykkäämme siitä. Jos tuntipalkkoja alkaisi laskemaan, niin miinukselle mentäisiin ja rutkasti. Laitteet, kamerat, kännykät, aika, matkat - kyllä ne omasta pussista suurimmalla osalla meistä on maksettu. Ja kyllähän me kehua retostamme tai haukumme lyttyyn myös sellaisia tuotteita, joiden yhteydessä ei ole mitään promotilaisuuksia tai blogiyhteistyötä. Itse ainakin tykkään tuoda esille silloin tällöin jonkin kivan tuotteen tai suomalaisen pienyrityksen, josta pidän ja jolla ei minkäänlaisia mainosbudjetteja ole. Ihan vain siksi, että toivoisin, että muutkin löytäisivät tuotteen tai yrityksen - ja että se yritys pysyisi pystyssä.
  Hyvää syksyn jatkoa!

  VastaaPoista
 15. AAMEN!! :) (erinomainen kirjoitus)

  VastaaPoista
 16. Mulla, ikävä kyllä, tulee vastareaktio tuotteisiin, joita mainostetaan blogeissa. Mä en edes lue montaa blogia ja kun niissä kaikissa blogataan samaan aikaan pizzoista, ostoskärryistä tms., niin alkaa ärsyttämään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuleeko se reaktio siis ihan kaikista tuotteista vain siksi, että joku suosittelee?? Jos esimerkiksi joku kertoisi vaikka talvitakista, jonka hankinta on ajankohtainen....tuleeko myös silloin? Mielenkiinnosta kyselen :)

   Poista
 17. Ojoj så jag önskar att jag vore riktigt duktig på finska och kunde förstå ALLT jag läser. Kanske du kan göra din blogg tvåspråkig?! ;) <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. ;) Vet du att en gång i tiden så skrev jag både på finska o svenska...men det blev för tungt eller tog för länge :/ Vore så bra. Kram på dig <3

   Poista
 18. Hei, tykkään blogistasi ja minua ei haittaa bloggareitten saamat "lahjat". Kritiikkiä silti joskus toivoisin, niin bloggareilta kuin lukijoiltakin. Asia ei siis sinäänsä koske tätä blogia, vaan yleisesti. Nykyään tuntuu, että mitään ei voi kritisoida. Kaikki on vaan niin kivaa ja kommentit ovat aina kovin positiivisia. Jos olet negatiivinen, olet huono ihminen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Aivan! Itsekin tykkään et pitäs näkyy niin negatiivista kun positiivista. Ja kommentoihin liittyen myös negatiiviset on aivan ok, kun ne kirjoitetaan reilusti hyvässä hengessä :) Se on kyllä totta mitä sanot...jos nykyään kommentoi hiukan neg sävyyn saa monesti aika ryöpyn vastaan. Mukavaa viikonloppua! <3

   Poista

Iloinen jokaisesta kommentista! Kiitos!

Copyright © LÖYTÖ
Design by Fearne