Metsän kauneutta ja minimaalista tee-se-itse vinkkiä

29. lokakuuta 2014

Roots
glas vase

White candle
Christmas decoration with marble

Iltaa! Vihjasin edellisessä postauksessa raottavani uutta Marraskuussa alkavaa postaussarjaani "Minimalistin Jouluvinkit". Näin myös teen! Postaukset tulevat sisältämään muunmuassa yksinkertaista kauneutta, merkityksellisiä joululahjavinkkejä ja vaihtoehtoisia ideoita joulun juhliin. Minimalismi on elämäntyyli, jossa pyritään eroon turhasta tavarasta ja elämän ylimääräisistä häiriötekijöistä. Olen opetellut kyseistä elämäntyyliä jo pitkään. Voin suositella! 
Joulu on aikaa jolloin ihmiset sokeutuvat ja tavaran hankinta lähtee helposti käsistä. Lahjaostokset ovat monesti hillittömät ja käärepaperijätteet täyttävät suomalaisten roskalaatikot. Tänä jouluna keksitään muuta. Aion miettiä hankintamme todella tarkkaan ja haastan sinut mukaan. 
Ensimmäinen jo moneen kertaan nähty vinkki on luonnon tarjoama kauneus. Mene metsään ja hae! Metsä on paikka joka on täynnä kivaa materiaalia sisustamiseen. Kerää kasveja juurineen. Juuret ovat monimutkaisen näköiset, mutta niin kauniit. Vihreä, ruskea ja valkoinen on mainio väriyhdistelmä jouluksi. Itse keräsin pienen kuusen ryteiköstä. Vaihtoehtoisesti voit kerätä vaikka mustikan tai puolukan varpuja. Ne ovat kauniin vihreitä ja siroja. Vielä ehdit ennen lumen tuloa. 
Kuvien marmorialusta ja lasimaljakko ovat kirppislöytöjäni. Ostakaa käytettyä lasia, sitä löytyy paljon. Voit myös käyttää tarkoitukseen lasipurkkeja joita saat ostaessasi esimerkiksi kurkkuja tai punajuuria. Nämä ovat yksinkertaisia jo kauan sitten keksittyjä asioita. Kuvan kaltaisen asetelman voisi koristella myös käyttämällä ledivalosarjaa. Omani pidän juuri tällaisena, yksinkertaisena ja sirona. Mukavaa illan jatkoa!

/Tyttöni tekivät todella kivat korut kirjaston järjestämässä kierrätyskoruillassa. Itse autoin heitä enkä ehtinyt täysin toteuttamaan omaa visiotani. Siitä viis, pääasia että tytöillä oli mukavaa./

EDIT!! Blogiystäväni muistutti minua eräästä tärkeästä asiasta! Älkää kerätkö kuusenalkuja metsistä mistä niitä ei saa kerätä! Ne eivät kuulu jokamiehenoikeuksiin! Vain metsän omistajan luvalla! Omani otin ryteiköstä, jota karsitaan. Tärkeä huomio! Mustikan ja puolukan varpuja voitte kerätä huoletta. Vaasalaisille vinkkinä:  Vaasan torilla on eräs myyjä, joka myy kuusenoksia ja pieniä joulukuusia. Ystävällistä palvelua ja hinnat ovat halvat.

EDIT 2!! Eräs huomauttaa vielä kommenttikentässäni, että jokamiehenoikeuksiin eivät kuulu myöskään mustikan tai puolukan varvut, eivät myöskään kivet, eivät sammaleet, eivätkä edes kuivat oksat! Uskon jokatapauksesta, että jokainen blogini lukija on sen verran fiksu, että ymmärtää mistä koristeet voidaan kerätä. Tämä postaus on siis omistettu metsänomistjille. Virnistys!

JOKAMIEHENOIKEUDET, KLIK!! Miksi nämä ovat muuten jokaMIEHENoikeudet näin tasa-arvon aikoina kysyn vain? 

23 kommenttia

 1. Muuten ihan kiva vinkki, mutta kasvien ottaminen metsästä juurineen ei taida kuulua jokamiehenoikeuksiin. Oman metsän suhteen asia on tietysti ihan toinen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, olen editoinut! ;) En edes hoksannut ajatella asiaa...kun meillä kasvaa täs ojissa vaikka mitä ja jatkuvasti yritetään karsia...

   Poista
  2. Toi on muuten todella mielenkiintoinen toi sun blogin nimi. Mikä stoori siinä on taustalla? :)

   Poista
  3. Blogin nimi liittyy siihen että oma maku on muuttunut vähemmän minimalistiseksi vuosien saatossa, mutta on siinä myös pari viittausta kirjallisuuteen ;)

   Poista
  4. Mahatavaa! :) NImi on tosi kiva ja mulle kun on käynyt päinvastoin...niin kuullostaa kiinnostavalta. Mietin, että voisiko minullekin käydä joskus niin et muuttuis uudelleen vähemmän minimalistiseksi ;) Luultavasti voi :) Terkkuja! <3

   Poista
  5. Voi kuule, jos itsekin katselisit kaiket päivät ihania jugendtaloja ikkunasta niin kyllä sinunkin silmäsi alkaisi tottua ja jopa pitää kaiken maailman koristekiekuroista ;)

   Poista
  6. Haha, voin kuvitella ;) Vaikka toisaalta minimalisti voi olla vaikka oliskin koukeroa ;) Oi ne talot onki aivan ihania <3

   Poista
 2. Hieno! Voisin hakea metsästä..mutta ehkä joskus vasta joulukuussa ;)

  VastaaPoista
 3. Ei kuulu mustikan eikä puolukankaan varvut jokamiehen oikeuksiin. Ei kivet, ei sammaleet, ei edes kuivat oksat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meidän kunnassa ollaan ainakin niin höveleitä, että luulen luvan irtoavan ainakin kunnan viheralueelta keräämiseen. Kaikki vaan maanantaiaamuna omaan kuntaan soittamaan ja kysymään, että saako mukulat ottaa leikkipuiston vierestä kaks kiveä taskuun. Luulen, että keppeihin ja varpuihin irtoais kans lupa... ;)

   Poista
  2. Niin ja kiittäisivät, jos joku putsais niiden keskeneräisiä töitä, kun eivät ehdi hoitaan loppuun asti itse ;)

   Poista
 4. ihan tosi, eikö edes kiviä?
  siis tähänkö se mun 3-v tyttären kivenkeruuinnostus sit tyssää?
  "aijabaija, ei saa ottaa kiviä kun et omista maata"?
  whaaaaaaaaaat?
  :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Höveliys kannattaa kyllä tarkistaa, ennen kuin menee repimään kuusia juurineen ja maalaisjärki käteen. Tuskimpa kukaan maan omistaja pistaa pahakseen lapsen taskuun keräämiä kiviä, mutta jos innokas pihan laittaja ajaa peräkärryn tien poskeen ja lappaa lastillisen puutarhasomisteita ja käytävän reunuskiviä kyytiin, saattaa se jo hieman haitata. Uskoisin, että esimerkiksi vanhempiani, joilla pieniä metsäläntti on, vähän haittaavan, jos joku kävisi katkomassa kuusenoksia myyjäisissä myymiinsä joulukransseihin, kaivamassa ne muutamat metsän reunassa upeasti kukkivat näsiät kukkamaljakkoon tai tärvelemässä kuusitaimikon. Jokamiehen säännöthän on upea säädäntö, joka mahdollistaa niidenkin, joilla ei ole omaa metsää, niin siellä liikkumisen, marjojen ja sienien keräämisen. Itse kaupungissa asuvana olen törmännyt usein siihen, että ihmiset katkovat yleisistä kaupungin istutuksista itselleen esimerkiksi syreenin tai hortensian oksia maljakkoon laitettavaksi. Jos näin tekisi kaikki, joiden tekee mieli kukkia maljakkoon, ei meillä niitä puskia kohta olisi. Ja loppuun vielä, ettei mene ihan nillittämiseksi, kiitos kivasta blogista :)

   Poista
  2. Nimenomaan, maalaisjärki! Oletan sitä ainakin tän blogin lukijoilla olevan :) Itselläni ei tulisi mieleenkään lähteä hakemaan koristeita jonkun metsästä saatika sitten kunnan istutuksista. Pidän asiaa itsestäänselvyytenä, mutta tiedän toki et kaikki ei ehkä ajattele samoin. Siinä mielessä hyvä, että sain asian muistutettua teidän kommentien perusteella. Meillä on tontilla päinvastainen ongelma...täällä kasvaa vaikka mitä ja osa on jo kaadettu poiskin. Ihana Anna, kiva kuulla, jotta blogini on mukava. Aina virkistää! <3 Niin ja sana "nillittää" on niin loistava ja saa mut aina hiukan hymyämään. Sekin kuuluu uuteen sanastoon, jonka olen oppinut Ruotsista Suomeen muuton jälkeen ;)

   Poista
 5. Kuivia maahan pudonneita keppejä ja risuja sentään saa käsittääkseni kerätä jokamiehenoikeudella ;) Samoin maahan pudonneita käpyjä.

  Itse olen kyllä sen verran "rikollinen", että saatan vaikka ojanpientareelta tempaista pikkukuusen juurineen tai katkoa keväällä pajunoksia. Ei se ole sen pahempaa kuin kunnan suorittama ojanvierusten niitto/hakkuu isoilla koneilla ;)

  http://www.arctic-flavours.fi/fi/arktiset+aromit/jokamiehenoikeudet/

  VastaaPoista
 6. Ounou meillä asuu täällä kotona pieni kivien, oksien ja maahanpudonneiden käpyjen kerääjä tai siis nyt toisin sanoen vandaali :D! Tuntuupa hullulta etteikö noita saisi kerätä..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. ;) No saahan niitä, jos multa kysytään. Varmaan joka taloudessa, jossa asuu lapsi asuu pieni jokamiehenoikeuksia rikkova vandaali ;)

   Poista
  2. Niin ja on mun omatki lapset keränny kukkia juurineen ;)

   Poista

Iloinen jokaisesta kommentista! Kiitos!

Copyright © LÖYTÖ
Design by Fearne