Rakkaat nuppuset, todistukset ja elämän arvosanat

20. joulukuuta 2014

Mustavalkoinen kuva lapsista

Todistusten jako

Todistukset ovat keskeinen osa ihmisten eloa. Jo lapsesta mitataan taitoja ja osaamista. Fyysistä painoakin seurataan ja sen on hyvä kulkea normien rajoissa. Kaikkea mitataan! Olen rento äiti lasten todistusten suhteen. Tiedän kokemuksesta, että ala-asteen todistuksella ei välttämättä ole juurikaan merkitystä loppuelämän suhteen. Tyttäreni saivat tänään hyvät todistukset. Olen kuitenkin alusta alkaen kertonut heille, että arvosanat eivät ole elämä. Tosin olen aina samaan hengenvetoon todennut, että kannattaa kuitenkin tehdä kaikessa parhaansa. Miksi olen asian suhteen rento? Minäpä kerron. Koulumenestykseni oli erittäin heikko lapsena. Todistukseni arvosanat olivat alusta alkaen onnettomat. Sanallisen todistuksen jälkeen saamani ensimmäiset numeroni liikkuivat viiden ja seitsemän välimaastossa. Matikka on aina ollut neljä tai viisi. En saanut siitä koskaan viitosta korkeampaa. Huonojen numeroideni lisäksi olin vilkas ja huono keskittymään.  Kouluaikana koin huonommuutta asian suhteen. Kesti pitkään ennen kuin tajusin, että huono koulumenestys ei merkitse sitä, että olisin huono. Tänään, kun katson itseäni, voin todeta saavuttaneeni paljon. Ikuisesti huonosta äidinkielen arvosanastani huolimatta kirjoitan blogia. Kielioppini on mitä sattuu ja virheitä tulee, mutta sinä ymmärrät ainakin useinmiten tarkoitusperäni. Olen aikuisiällä opiskellut lähihoitajaksi ruotsissa ruotsinkielellä täydellisin arvosanoin. Muistan kuinka opettajani kehoittivat minua jatkamaan opintojani, koska minulla olisi niin paljon annettavaa hoitoalalle. Minä olen hyvä ja taitava, vaikka ala - ja yläasteen todistukseni keskiarvo pyöri viitosen ja kuutosen välissä. Siksipä, muistuttakaa lapsianne siitä, että todistus on mittari jolla arvioidaan osaamista. Sillä ei arvioida ihmistä itseään. Jokainen meistä on arvokas ja tärkeä huolimatta siitä mitä me osaamme ja kuinka hyin. Tyttöni ovat menestyneet koulussa paremmin kuin äitinsä aikoinaan ja olen heistä hyvin ylpeä. Eniten ylpeä lapsissani olen siitä, että he ovat loistavia persoonia. He ovat empaattisia, tottelevaisia, kilttejä kaikille, hauskoja ja lempeitä. He tuovat elämäämme iloa, rakautta ja väriä! 

8 kommenttia

 1. Minulla samanlainen tarina, aina huono kaikessa koulussa, ei jaksanut eikä huvittanut lukea, valittiin viimeisenä kaikissa urheilujutissa. Vasta lukion jälkeen kun päätin ett alan opiskella Viittomakieltä niin asiat loksahti paikolleen, sain hyviä numeroita ja sain tehdä jotain josta oikeasti nautin. Pitää vaan löytää se oma juttu! =) Ja voi jos olisi silloin ala-asteella tajunnut että on ihan yhtä "hyvä" kun kaikki muutkin, että se arvosana ei ole se tärkein. <3

  VastaaPoista
 2. Voih, ihana postaus - mun pienet on tehneet myös sen oman parhaansa, en nyt sen enempää sano näin julkisesti. <3

  VastaaPoista
 3. Voi kuinka ihana postaus:) hienoa että olet ylpeä lapsistasi ja niin se pitää ollakin! Hyvää joulun odotusta koko perheelle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihana Kata <3 <3 Hyvää joulua teille sinne! <3 Iso hali

   Poista

Iloinen jokaisesta kommentista! Kiitos!

Copyright © LÖYTÖ
Design by Fearne