Puhdistusrutiinien top 5 tautiepidemioiden aikana

2. helmikuuta 2015

Lavuaari ja nestemäinen käsisaippua

Käsienpesu

Tällä hetkellä on liikkeellä armoton määrä eri sortin tarttuvia tauteja. Surkeimmat niistä ovat Noro ja Influenssa. Hyi! Koska meillä on monta lasta olemme luonnollisesti kokeneet paljon tauteja viimeisten vuosien aikana. Onneksi olemme selvinneet melko vähällä. Loppujen lopuksi flunssat ynnä muut yrjöt ovat ongelmista pienin monien muiden vakavien sairauksien rinnalla. Olen ammattini puolesta joutunut oleskelemaan jo vuosia bakteerien ja virusten maailmassa. Minä en sairastu sesonkitauteihin helposti. Luulen, että vuosien mittaan on kehittynyt jonkin sortin vastustus. Päätin jakaa muutaman vinkin, jotka saattavat auttaa ehkäisemään tartuntoja. En ole todellakaan sen sortin ihminen, joka hysteerisesti desinfioisi ja pelkäisi bakteereja, päivastoin. Olen melko rento asian suhteen. Muutamien puhdistusrutiinien suhteen skarppaamme aina syksyn tullen. Tässäpä  puhdistamisen top 5:

1. Käsien oikeaoppinen pesu. Olen pitänyt lapsilleni "käsienpesukoulua". Peukalot ja sormien välit kannattaa pestä erittäin huolella lämpimällä vedellä ja saippualla. Me emme käytä kotioloissa käsidesiä. Normaali persu riittää mainiosti. Tämä saattaa olla hiukan naurettavaa, mutta meillä myös lasten kaverit pesevät kätensä kun tulevat leikkimään. Hävetys! Johanna Koo "the käsienpesupoliisi" virne.

2. Käsipyyhkeiden, tiskirättien ja tiskiharjan vaihto. Itse vaihdan käsipyyhkeet noin joka kolmas päivä. Pyyhkeet ovat itseasiassa aika ällöjä samoin kuin tiskirätit ja harjat. Näinä aikoina kannattaa ne vaihtaa useammin. Tiskiharjan pesen tiskikoneessa ja rätit pyykkikoneessa 60 asteessa. Tiskirätin vaihdan todella usein. 

3. Tyynynliinojen ja liinavaatteiden vaihto. Tautiaikoina vaihdan myös liinavaatteet normaalia useammin. Tyynyt ja tyynynliinat pitäisi pestä/vaihtaa usein. 

4. Hanojen ja ovenkahvojen pesu. Hanat ja kahvat ovat erittäin likaisia. Puhdistan kahvat ja hanat noin kerran viikossa. Tähän saatan  joskus käyttää desinfiointiainetta. Muuten pesuaineena toimii mäntysuopa. WC:n pesussa käytän silloin tällöin Kloriittia. 

5. Pöytäpintojen ja lavuaarien puhtaanapito. Pyrin pitämään tavarat poissa pöydiltä ja lavuaarinen läheisyydestä. Näin puhdistaminen käyn nopeasti ja helposti. Sitruunan puolikas, jonka pinnalle on siroteltu merisuolaa, on loistava puhdistuskeino lavuaareille ja tiskialtaille. 

Itsestään selvyyksiä nämä ovat. Postauksesta saattaa saada vaikutelman, että olen ylihygieeninen, mutta näin asia ei ole. Olen rento. Katselen parhaillaan työpöytäni alla lattiaan liiskaantunutta tomaattia. Mistä se tuohon ilmestyi?? Siivoan sen pois! Mukavaa Maanantai-iltaa! Millaiset ovat sinun puhdistusrituaalisi?


5 kommenttia

 1. Hyvä postaus! Kiitos. En siis ole ainoa näiden asioiden 'toitottaja', bakteerikammoinen flunssa-aikana, innokas petivaatevaihtaja sekä pyyhevaihtaja. Isossa perheessä pyykkiä on paljon ja aina, mutta jokaviikkoisesta petivaatevaihdosta en tingi ja pyyhkeet vaihtuu useammin. Yritän olla rennompi :) Ja kloriitti - sitä täytyy löytyä aina kaapista!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Enkä tarkoittanut sinua asian 'toitottajana' vaan minua itseäni lähinnä. Kirjoitin vähän hassusti.
   Pyykit pesen aina +60, pyyhkeet/liinavaatteet/rätit pyörii säännöllisin väliajoin +90.. Oon kauhuissani, kun joku jurruuttaa pyykkiä aina vain hieno/pikapesulla ja asteita 40.
   :D
   - K

   Poista
  2. Kyllä! :) Kyllä, mä vähä toitotankin ainakin täällä kotona ;) heheh... Kiitos kommentista K <3

   Poista
 2. Tämä tulee hyvään tarpeeseen, kun meillä on just tautia talossa! Minäkin olen käsienpesupoliisi ja komennan lasten kaveritkin pesulle. Täytyykin vaihtaa lakanat...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heheh, ihana. Kyllä tähän hiukan kannattaa enemmän skarpata tähän aikaa vuodesta. Ihan kiva, just kun olin kirjottanu ton eilen kerto mies et niiden koululla on yrjöepidemiaa....giish :/ Terkkuja Nonnalle <3

   Poista

Iloinen jokaisesta kommentista! Kiitos!

Copyright © LÖYTÖ
Design by Fearne